Pälsvård

Här under följer en hel del skötselråd. Detta är den information jag själv hittade på nätet och fick av andra uppfödare när jag köpte min första kines. Samt vad jag själv kommit fram till under tiden som gått. Jag vill poängtera att det finns tusentals tips och mängder med information om skötsel och olika produkter på nätet. Det jag sammanfattat nedan är det jag själv tycker känns vettigt och som fungerar för mig och mina hundar.

Jag ställer ut mina hundar och då är päls och hudkvalitet jätteviktigt, men ska du inte ställa ut din hund, kanske du inte behöver vara riktigt lika nitisk ;)

De Puffar jag inte ställer ut längre, har jag klippt ner för att underlätta skötseln för min del, men också för att låta mina hundar vila. Kort päls innebär ju inga tovor. Sååå kul är det inte att bli kammad hihi...

Naken (Hairless)

Den nakna varianten ska alltså badas en gång i veckan-var tionde dag eller så. Hur ofta beror helt på din hunds hud. Klarar den sig bra med bad var tionde dag, så är det ju inte mer med det, men de flesta behöver badas oftare än så...

När det gäller vilka produkter man ska använda, finns det en hel del olika märken. Det gäller att prova sig fram för att se viket man gillar bäst. En uppfödare gillar det märket just hon använder, medan ett annat märke fungerar mycket bättre för nästa uppfödare. Jag rekommenderar att du provar dig fram tills du hittar det märke som fungerar bäst för dig och din hund =)

Även om den nakna varianten ska vara just naken, så finns det olika grader av behåring även på den nakna hunden. Har du en true hairless, så har den i stort sett bara lite päls på huvud och nacke, längst ut på svansen och på tassarna. MEN har du en hårig naken, kan den ha ganska mycket päls... En rent naken med mycket såkallad crest är svårt att hitta, så vill du ha rikt med päls på huvud tassar och svans, får du nästan helt säkert acceptera mycket päls på övriga kroppen också.

En hårig naken klipper man vanligtvis med jämna mellanrum, till detta går det bra att använda en vanlig hundtrimmer... Har du en utställningshund, ska du dessutom raka hunden noga och försiktigt, gärna medhårs inför utställningen...

Jag använder en rejäl och kraftfull hundtrimmer till kroppen och en lite mindre och smidigare batteridriven trimmer från "Jula" till ansiktet och öronen. Det är mycket viktigt att vara försiktig med trimmern då man lätt kan skrapa upp huden om man är stressad.

Pälsad (Powderpuff)

Även den pälsade varianten, Powder Puff. Behöver badas ofta. Detta för att så mycket som möjligt undvika att få tovor i pälsen. Pälsen är måttligt krävande i och med alla bad, men annars är den relativt lättskött. Vid ca ett års ålder, fäller de valppälsen. Under denna period blir det garanterat fler tovor, men detta är den enda egentliga problemperioden för pälsen. Sen har de även fällperoder, som alla normala hundar... Men detta är bara korta perider och badar man regelbundet är det inga problem. Om du sköter pälsen som du ska, har du en hund som ser helt fantastisk ut!

När det gäller vilka produkter man ska använda, finns det en hel del olika märken. Det gäller att prova sig fram för att se viket man gillar bäst. En uppfödare gillar det märket just hon använder, medan ett annat märke fungerar mycket bättre för nästa uppfödare. Jag rekommenderar att du provar dig fram tills du hittar det märke som fungerar bäst för dig och din hund =)

Det man börjar med, är att kamma ut alla eventuella tovor innan man badar hunden. Detta då tovorna oftast blir sju gånger värre om de sitter kvar under badet! Så red ut pälsen noga med en kam innan du badar din sötnos...

Det viktiga att tänka på när hunden väl är i badet, är att inte gnugga för mycket, då detta kan orsaka fler tovor... Utan massera försiktigt in schampot, skölj, i med balsam och eventuell olja. Låt verka ett par minuter och skölj nogrant. Torka hunden genom att krama pälsen med handuken, gnugga inte. Sen föna pälsen 100 % torr på lägsta tenmperaturen på fönen. (Hög temperatur sliter på pälsen) Kamma samtidigt noggrant igenom pälsen så alla tovor försvinner.

Trots baden, kan det bildas tovor i pälsen. Detta då kinesen inte fäller som en vanlig hund, utan stråna som lossnar, trasslar in sig i övriga strån och bildar då tovor. Dessa kan behövas kamma ut någon gång emellan baden. En mycket viktig detalj jag vill poängtera här är att aldrig någonsin använda karda i en puffpäls, då detta sliter sönder hårstråna. Använd istället en glestandad kam när du reder ut pälsen. Det finns även bra borstar att köpa, men kolla gärna upp vilken typ av borste som passar bra till puffens ömtåliga päls.

Jag använder själv en glestandad kam från Dogman till mina puffar...

Den pälsade varianten behöver även den klippas. Puffen klipper man i ansiktet och ned på halsen. Man börjar mellan ögonen, pälsen och ögonvråna ska bilda en rät linje, klipp sedan ned på nosen. Från yttre ögonvrån ska det gå en rät linje fram till örat. sedan ner i ett stort V fram på bröstet. Hur brett eller hur långt ner du ska klippa avgör vilken typ av byggnad din hund har, samt din egen smak ;) Man klipper även öronen som på puffen ska vara fria från päls. Undantaget är då puffen med hängande öron som ska ha pälsen kvar.

Man kan även klippa lite runt analhålet för att undvika kladd i pälsen.

På vintern fastnar det gärna snö i pälsen under tassarna och mellan trampdynorna, detta är ganska så smärtsamt för hunden, och kan lätt undvikas genom att man klipper bort pälsen mellan trampdynorna emellanåt.

En chinese Crested ska även plockas i öronen, på samma sätt som man gör med andra långhåriga reser, exempelvis pudeln. Det växer alltså hår inuti själva örat, som man enkelt plockar med en pincett. Det gör inte ont och tar bara ett par minuter typ varannan vecka eller så. Hunden känner det knappt, mina skakar bara på huvudet ibland, som om det kittlas ;)

Klorna ska givetvis klippas regelbundet.

Tänderna ska skötas! Vill man inte satsa någon tusenlapp om året på att regelbundet besöka tandhygienisten, kan man köpa en tandskrapa och försiktigt skrapa rent tänderna själv med jämna mellanrum. Tandborstning ska man givetvis genomföra också. Ofta...